Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига на посещение в София

...
Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига на посещение в София
Коментари Харесай

Премиерът на Северна Македония идва в София |

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига на посещаване в София през днешния ден, по-малко от седмица след визитата на българския му сътрудник Кирил Петков в Скопие.

Ковачевски ще бъде посрещнат на площад " Св. Александър Невски " в 16:00 часа,, заяви държавната пресслужба.

Заедно с Кирил Петков ще положат венци пред Паметника на Незнайния боец.

На 25-и двете държавни управления ще проведат взаимно съвещание в резиденция " Бояна ". 



По време на визитата на премиера Петков в Скопие България разгласи, че признава Република Северна Македония под късото ѝ име - Северна Македония. Скопие изпрати нота до Организация на обединените нации, в която написа, че държавата няма никаква териториални искания. Така от въпросите за разрешаване сред двете страни, дефинирани като 5+1, отпада един. Остават: превъзмогване на говора на ненавист към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско съзнание. Спънка в диалозите може да е добавената на последния КСНС точка, че правата на българите би трябвало да бъдат записани в конституцията. Според дипломатически източници на срещата е получено заричане, че това ще бъде отразено в нормативната база, тъй като за конституцията е належащо 2/3 болшинство, каквото ръководещата коалиция в Скопие няма.

В осъществяване на поетите задължения предишния петък със заповед министър председателят Петков сътвори контрактуваните в Скопие четири междуведомствени работни групи за съдействие със Северна Македония, отпред с отрасловите министри и вицепремиери.

В групата за съдействие в областите стопанска система, търговия и нововъведения съпредседатели са вицепремиерите на стопанска система и промишленост Корнелия Нинова, на финансите Асен Василев и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. В състава ù влизат чиновници от министерствата на стопанската система, на нововъведенията, на земеделието, на външните работи и от Министерски съвет.

Съпредседатели на групата по  инфраструктура, превоз и съгласуваност са вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов и министрите на превоза Никола Събев и на енергетиката Александър Николов. Освен от отрасловите министерства членове на групата са представители на Външно министерство и администрацията на Министерския съвет.

В групата за европейско съдействие – зелен преход и цифрова промяна, и господство на закона  съпредседатели са вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова и министърът на правораздаването Надежда Йорданова.



В работната група по просвета, просвета и обучение и юноша съпредседатели са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърите на културата Атанас Атанасов, на туризма Христо Проданов и на младежта и спорта Радостин Василев.

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски към този момент са разискали по телефона подготовката на идна публична аудиенция у нас на президента на Република Северна Македония, оповестиха в това време от „ Дондуков “ 2. Телефонният диалог е бил по самодейност на президента Стево Пендаровски, който е поздравил Румен Радев за встъпването му в служба за втори мандат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР